Foto: TT/Mittmedia/SVT

”Fel vinkel” och ”onyanserat”

Uppdaterad
Publicerad

Besvikelsen i Sollefteå är stor efter programmet om sjukhusstriden. Sakfrågan hamnade i skymundan och folkrörelsen pekas ut som odemokratisk, menar flera skribenter.

Att kritiskt granska folkopinionen som Uppdrag Granskning gjorde i sitt program om sjukhusstriden i Sollefteå rör upp känslorna i Ådalen.

Kommentarerna i sociala medier, inte minst i Facebookgruppen Sollefteå & Örnsköldsvik framtidens akutsjukhus, har varit hårda. Många tycker att Uppdrag Granskning fokuserar på fel saker då de tar upp de hot och det hat som riktats mot flera landstingspolitiker istället för sakfrågan: nedläggningen av delar av sjukhuset.

”Att en rörelse som försvarar sin bygd blir påklistrad beskyllningen att använda odemokratiska metoder/.../visar att Uppdrag Granskning börjar tappa kompassen”, skriver en av gruppens medlemmar.

Samma tanke har Lotta Gröning i Expressen som menar att alla dras över en kam. Hon skriver: ”Vi kan inte ta ansvar för alla, det finns alltid människor som tappar fattningen och inte kan föra ett samtal utan hot om våld. Vi lever med det i dag. Det är ingen tillfällighet att medierna har låsta dörrar, myndigheter och polishus likaså.

”Onyanserat”

Flera andra ledarskribenter har kommenterar programmet.

 ”Bortom de skändliga hoten mot förtroendevalda så finns det i Sollefteå trots allt människor som organiserat sig för något de tror på: att det är bra om välfärden finns kvar i deras kommun. Det är faktiskt också demokrati och en del av det politiska systemet.”, skriver Daniel Swedin i Aftonbladet.

Mittmedias Marcus Bohlin anser att programmet kunde ha gett en mer nyanserad bild av landstingspolitiken i Västernorrland.

”Det finns nämligen mängder med märkligheter i landstinget som hade varit värda att uppmärksamma”, skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjukhusstriden i Sollefteå

Mer i ämnet