Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tvåbarnsmamman Ida Berglund är hemma på heltid med Ester och lillebror Alfred, eftersom det saknas förskola i Överturingen. Nu försöker hon dra i gång en privat förskoleverksamhet. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Fem mil enkel väg – nu vill Ida i Överturingen starta egen förskola

Uppdaterad
Publicerad

Ida Berglund och hennes sambo Björn kämpar för att få en förskola i Överturingen i Ånge kommun.

Något som de behöver göra på egen hand om det ska bli av.

Fem mil är det till närmsta kommunala förskola. Dit åker fyraåriga Ester två dagar i veckan. Övrig tid är hon hemma med sin mamma.

Lillebror Alfred är nio månader gammal och Ida planerar att vara hemma med honom heltid tills han fyller tre om det inte öppnas en förskola i byn.

SVT Västernorrland i Ånge – glesbygdens överlevnad

– Eftersom jag inte jobbar blir det ju mindre skatteintäkter till kommunen, konstaterar hon.

Åtta barn i förskoleåldern

Ida Berglund uppskattar att det finns ungefär åtta barn i förskoleåldern i, och runt, byn. Och alla föräldrar står inför samma utmaning – att hitta en förskoleplats. Några åker de fem milen till Alby – andra tar sig över Jämtlandsgränsen till Rätan.

Historien återupprepar sig – för 25 år sedan behövde föräldrarna gå ihop för att det skulle finnas en förskola på byn.

Inte aktuellt med kommunal förskola

– Vi vill hjälpa föräldrarna så att de kan komma i gång med en verksamhet, men det är det vi kan göra. De måste driva det här, säger Eva-Lena Årmyr, biträdande skolchef i Ånge kommun.

Hon säger att barnunderlaget just nu är för dåligt för att det skulle vara aktuellt för kommunen att driva barnomsorg i området.

Det är fem mil enkel resa till närmsta förskola i Ånge kommuns regi, är det rimligt för små barn att åka så långt tycker du?

– Det är just med tanke på avståndet som vi vill hjälpa till och vägleda föräldrarna att kunna driva något eget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Västernorrland i Ånge – glesbygdens överlevnad

Mer i ämnet