Tre av de skolor som pekas ut i utredningen: Ankarsvik, Österro och Allsta. Foto: SVT

Fem skolor i Sundsvall kan läggas ner – politikerna presenterar planerna

Uppdaterad
Publicerad

I en färsk utredning föreslås fem skolor i Sundsvall försvinna och istället slås ihop med andra, större skolor. Ytterligare detaljer om planerna presenteras vid en presskonferens under måndagen

Ankarsviks skola och Kyrkskolan på Alnö, Österro i Bergsåker, Allsta skola samt Runsviks skola i Matfors är de skolor som i utredningen föreslås försvinna.

– Skolfrågor berör så det är klart att många kommer att reagera. Men det är svårt att säga i vilken omfattning, säger Peter Johansson som är projektledare i skolstruktursutredningen.

Skolnedläggningar i Sundsvall

För få elever

De berörda skolorna anses har för få elever och i utredningen anser man att de bör slås ihop med andra skolor. Skollokalerna bedöms inte heller optimala. Kommunen har en princip som säger att elevantalet inte bör understiga 175 elever på en enskild grundskola.

– Det är en komplex utredning och vi har utgått från det uppdrag vi fått. Vi har haft en dialog med fristående skolor och skollledarna en tid, berättar Peter Johansson.

Förväntar sig reaktioner

Nästa vecka ska utredningen presenteras för fler och då kommer man också att börja göra ekonomiska beräkningar av förslagen. Och man är beredd på reaktioner. Även om man hade hoppats att utredningen inte skulle nå ut till allmänheten än.

– Vi har tänkt ha en månad där vi har flera möten och vi har också en e-postadress dit man kan vända sig med frågor.

Har ni planerat möten ute på skolorna med berörda?

– Vi tänkte främst gå via skolråden, säger Peter Johansson.

Alla skolor kvar i Njurunda

Det enda område där samtliga skolor fortsatt ska användas är de som ligger i Njurunda. Där väntas en liten ökning av antalet elever de kommande tio åren. Många av de som bor i området väljer i huvudsak att gå i skolor i närområdet.

Däremot föreslår tjänstemännen en reducering av storleken på vissa skolor i området. Till exempel att Essviks skola reduceras till en F-3-skola. Även Bredsands skola nämns som en tänkbar F-3-skola i framtiden. Det vill säga med verksamhet från förskoleklass till årskurs tre.

Landsbygdsskolor skonas

Flera skolor med lägre antal elever än de som nu föreslås läggas ned, får vara kvar. Orsaken är att de utifrån landsbygdsprogrammet ska skonas. Det handlar till exempel om Lidens skola och Stige skola. Även i Stöde och Matfors ska det finnas skolor som täcker behovet från förskola till nian. 

Utredningen är än så länge arbetsmaterial men innehållet har börjat spridas.

Politikerna har sista ordet

Rapporten är inte ett slutgiltigt förslag. Ärendet kommer först att behandlas av politikerna i barn- och utbildningsnämnden. Slutligen är det kommunfullmäktige som avgör eventuella skolnedläggningar.

Sedan tidigare är det ju beslutat att Sticksjö skola och Granloholms skola slås samma i en ny enhet, Granbergsskolan. Men nu vill utredningen att skolan utökas med högstadium.

På ett liknande sätt vill man nu att Höglundaskolan och Södermalms skola bildar en gemensam F-9-enhet med undervisning i båda skolbyggnaderna.

DE UTPEKADE SKOLORNA I UTREDNINGEN

Ankarsviks skola – slås ihop med Vibackeskolan i förslaget. Skolan når inte upp till 175 elever om inte bostadsbyggandet på Alnö tar fart, enligt utredningen.

Kyrkskolan – slås ihop med Vibacke, enligt förslaget. Skolan kan idag ta max 100 elever och når inte upp till kravet på elevantal.

Österro skola – har fler än 175 elever men delar av verksamheten bedrivs i moduler. Utredningen föreslår sammanslagning med Bergsåker.

Allsta skola -  bör slås ihop med ”annan skola”, vilken preciseras inte i utredningen.

Runsviks skola – Skolan når inte upp till 175 elever, elevunderlaget minskar. Skolan föreslås gå ihop med Matfors skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggningar i Sundsvall

Mer i ämnet