Foto: TT

Fem Sverigedemokrater i Örnsköldsvik hotas av uteslutning efter FB-inlägg

Publicerad

Ronny Edlund (SD), och även fyra av hans partikamrater, i Örnsköldsvik hotas av uteslutning ur Sverigedemokraterna. Anledningen ska vara att han delat inlägg på Facebook som inte är förenliga med vad partiet står för. Själv tror han att det beror på att han varit för kritisk.

Det är stormigt inom Sverigedemokraterna i Västernorrland. Fem partimedlemmar i Örnsköldsvik riskerar att uteslutas ur partiet rapporterade allehanda.se under fredagen. Beslutet kommer att tas den 18 mars av partistyrelsen.

Ronny Edlund är gruppledare i Örnsköldsvik och är besviken på hur det hanterats från partiets sida.

Finns det någon grund för uteslutningen?

– Nej, i mitt fall handlar det är inlägg jag gjort på Facebook, ett med Putin och ett om Le Pen, det är skitsaker, jag har inte ens orkat bemöta det, säger Ronny Edlund.

Kritik bakom beslutet

Enligt Ronny Edlund själv handlar det om att han bland annat varit kritisk till hur det lokala partistödet hanterats. Ett kommunalt partistöd som beror på hur många mandat partiet har, för Sverigedemokraterna i Örnsköldsvik handlar det om cirka 125 000 kronor per år. I och med att ingen kommunalförening finns går stödet in på distriktets konto.

– Jag har bett om kvitton och en redovisning för de här fyra åren som varit, men har inte fått något svar. 

Det Sverigedemokraterna i Örnsköldsvik vill är att starta en kommunförening, detta för att till exempel kunna administrera det lokala partistödet och även själva kunna sköta den lokala hemsidan. Med det ska ha motarbetats av distriktsordförande Johnny Skalin och Martin Klausen, båda tillhörande Sundsvall, menar Edlund. Detta för att dessa två då förlorar makt och kan röstas bort av övriga i distriktet.

– Vi har klagat under lång tid men någon uppifrån håller Johnny Skalin om ryggen, säger Ronny Edlund. 

”Soppa utan dess like”

Inom det lokala distriktet ska det även förkommit hot mot medlemmar i Örnsköldsvik berättar Ronny Edlund. Hoten ska ha kommit via mejl och sms, men inget av detta ska vara polisanmält utan ska ha hanterats internt inom SD, utan åtgärder.

– Det är en soppa utan dess like, det är fruktansvärt, säger Ronny Edlund.

SVT Västernorrland har sökt Johnny Skalin för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer