Vid den inkommande kabeln droppar vattnet och i trossbotten syns vattenskadan, Foto: Privat

Fiberkablar blev vattenslangar – skador för hundratusentals kronor

Uppdaterad
Publicerad

Fiberkablar blev till vattenslangar när installatören glömde att plugga ändarna och tre fastigheter i Öje i Härnösands kommun fick vattenskador för hundratusentals kronor. Nu vägrar försäkringsbolagen att ersätta skadorna.

Fiberkablarna installerades i höstas men det var först i april som fastighetsägarna upptäckte att slangarna inte bara levererade fiber. Vatten sprutade ut ur kablarna och in i husväggarna, vattnet kom från en brunn där kablarna var nedsänkta.

– Det rann rakt in i huset, berättar Ville Nevalainen som är en av fastighetsägarna.

Omfattande skador

Det visade sig att fiberkablarna inte var ordentligt pluggade och att vatten från brunnen leddes rakt in i husen. I ett av husen har trossbottnen blivit genomblöt och man tvingas bryta upp hela golvet. Totalt handlar det om skador för hundratusentals kronor.

Inga åtgärder

Trots att det gått tre veckor sedan man upptäckte problemen har inte företaget som gjort installationen vidtagit några åtgärder. Tvärtom har flera av fastighetsägarna fått beskedet att varken deras egna försäkringar eller fiberinstallatörens försäkringsskydd täcker skadorna.

– Det verkar som om vi ska åtgärda själva och sedan ställa krav, trots att vi inte gjort något fel, säger Ville Nevalainen.

Ärendet utreds

En av fastighetsägarna har fått ersättning för skadorna medan de övriga har fått veta att ärendet utreds och att det krävs att installatören ska ha varit vårdslös för att ersättning ska vara aktuell.

Uppdatering:

Servanets jurist Björn ter Bruggen meddelar viia mail att företaget anmält händelsen till sitt försäkringsbolag och skriver även att ”vi självklart kommer att ersätta fastighetsägarna i enlighet med vad vårt försäkringsbolag kommer fram till”. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.