Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Filmerna en central del av bevisföringen Foto: SVT

Familjen i Nordingrå spelade in film innan dödliga injektionen – hör kvinnans ord

Uppdaterad
Publicerad

Idag dömdes den 63-årige mannen från Nordingråtrakten för att ha givit sin fru en dödlig dos morfin till ett och ett halvt års fängelse.
Före den dödliga injektionen filmades ett avskedstal från kvinnan och ett misslyckat självmordsförsök. Filmerna fastställer kvinnans vilja att dö, men enligt domen visar de även att hon hade förmåga att själv ta sitt liv.

Filmerna har, enligt domen, haft betydelse för den förhållandevis milda domen på ett och ett halvt års fängelse eftersom de tillsammans med kvinnans avskedsbrev på ett tydligt sätt visar vad hon ville. Åklagaren hade yrkat på minst två års fängelse.

Samtidigt har filmerna haft betydelse för tingsrättens bedömning av kvinnans hälsotillstånd.

Rätten: Hon kunde ha gjort det själv

Så här skriver man i domen: ”Av inspelningarna framgår dock att hon inte var fysiskt oförmögen att använda sin kropp. Hon kunde t.ex. använda sina armar och händer, med vilka hon hanterade gasmasken och tryckte den mot sitt ansikte.”

Tingsrätten gör bedömningen att kvinnan hade kunnat ta sitt eget liv på något sätt och konstaterar att det inte går att bedöma gärningen som medhjälp till självmord.

Ovanligt bevismaterial

Att den här typen av bevismaterial visas upp offentligt är ovanligt men den åtalade 63-åringen var i samband med rättegången mycket tydlig med att allt bevismaterial skulle visas och att inget i rättegången skulle ske bakom stängda dörrar.

Vi har av hänsyn till de inblandade bytt ut de röster som förekommer i filmerna i det redigerade klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt dråp i Nordingrå

Mer i ämnet