Filmfestivalens affisch Foto: Film Västernorrland

Filmfestival i Sundsvall – trots coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen startar en fem dagars filmfestival i Sundsvall. Den arrangeras av Film Västernorrland som i nuläget inte har några planer på att ställa in evenemanget. Bland annat arrangeras skolbio, där Sundsvallselever får se film. 300 platser finns i de största salongerna.

– Just nu har vi inte tänkt ställa in men vi bevakar och följer utvecklingen löpande, säger Birgitta Ulming Strand som är kommunikations- och marknadschef på Scenkonst Västernorrland där Film Västernorrland ingår.

Bolaget ägs av Region Västernorrland och Sundsvalls kommun. Samtidigt skriver kommunen på sin hemsida att de just nu ser över hur kommunens olika verksamheter påverkas av det nya läget och att man kommer att informera under dagen.

Några återbud

Den internationella filmfestivalen Filmfest Sundsvall äger rum 11-15 mars på Filmstaden i Sundsvall. Under fem dagar samlas branschfolk och publik för att ta del av 130 filmer från 40 olika länder, 15 seminarier och 4 konserter. Flera internationella gäster är inbjudna. Några har nu avbokat sina resor till Sverige.

– Vi har fått några återbud på grund av coronaviruset. Man vill inte flyga in i ett land och riskera att inte komma härifrån, säger Birgitta Ulming Strand.

Birgitta Ulming Strand. Foto: Anna Beijron/SVT

Skolbio som planerat

Några av filmvisningarna har 300 platser. Bland annat kommer man att visa skolbio. Det vill säga elever från olika skolor kommer att delta i festivalen och få gå på filmvisningar. 

– Det är elever från olika Sundsvallsskolor, från förskola till grundskola o gymnasium.

Beslutet kan ändras

Hon säger att man nu ”minutbevakar” utvecklingen och att bolaget Scenkost Västernorrland har extra ledningsgruppsmöten för att resonera om situationen.

– Det kan hända att vi ändrar oss. Vi har ju ett ansvar att göra egna bedömningar.

Stor publik verksamhet

I Scenkonst Västernorrland ingår Norrdans, Nordiska Kammarorkestern, Teater Västernorrland, Film Västernorrland, Musik Västernorrlands samt Dans Västernorrland.

– Vi för en löpande dialog för de olika verksamheterna.

Klart är att Sollefteå kommun valt att ställa in skolföreställningarna av teateruppsättningen Pinocchio denna vecka. Nästa vecka ska man spela på skolor i Kramfors.  Och den planen ser i nuläget ut att ligga fast.

– Vi har inte hört någonting från dem, säger Birgitta Ulming Strand.

Italienresa ställs in

Norrdans hade en planerad turné i Turin i Italien i april. Den har ställts in.

– Det beslutet fattades under tisdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.