Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förbud att fiska lax i Bottenhavet i Sverige – men inte i Finland. Vad tycker svenska fiskare om det? I klippet berättar de mer. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Fiskekrig med Finland om laxen retar upp fiskare: ”Fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett mindre fiskekrig har blossat upp mellan Sverige och Finland. Medan Sverige försöker skydda de stammar av vild lax som är nere på mycket låga nivåer genom fiskeförbud i Bottenhavet tillåter Finland ett fortsatt fiske.

– Jag tycker att det är fruktansvärt, säger fiskaren Hans Frölander.

Hans Frölander i Bondhamn mellan Sundsvall och Härnösand får inte fånga en enda lax i havet i sommar.

Det svenska fiskeförbudet kom till efter att antalet vilda laxar från stammar som förökar sig på egen hand och som vandrar upp i svenska Östersjöälvar störtdök 2023 jämfört med tidigare år.

– Ett katastrofår, säger Thomas Johansson som representerar organisationen Östersjölaxälvar i samverkan.

Usel återväxt i Ljungan

Ljungan är en av de älvar som visat sämst resultat när det gäller uppvandring av lax de senaste åren, här är allt laxfiske förbjudet för närvarande.

Återväxten i Ljungan har varit närmast obefintlig de senaste åren, samtidigt som man vet att Ljunganlaxen, och lax som ska till älvarna norrut, vandrar längs finska kusten.

Finska fiskare jublar

Det svenska fiskeförbudet följer internationella havsfiskerådet ICES rekommendationer för att skydda hotade stammar. Finland gör en annan tolkning och samtidigt som finländska fiskare i finländsk media jublar över att Finland tillåter fiske efter lax mellan Ålands hav och Norra kvarken, förbryllar beslutet svenska myndigheter.

– Det är märkligt att man gör ett forskningsförsök där man också avlivar fisken, säger David Jonsson, länsfiskekonsulent i Västernorrland.

Vetenskapligt syfte

Finska fiskemyndigheter hävdar att laxfiske i vetenskapligt syfte kan bedrivas i Bottenhavet, precis där merparten av Norrlandslaxen vandrar, med syftet att få information om i vilken älv laxarna hör hemma. Men David Jonsson menar att forskningen kunde ha skett ändå.

– Sverige och Finland kunde gjort ett gemensamt försök där man tar prover på den vilda laxen och sedan återutsätter fisken, säger han.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) svarar skriftligen till SVT.

”Det pågår ett arbete för att identifiera åtgärder som skulle kunna vara lämpliga för att minska de negativa effekterna för det berörda kustfisket.”

SVT söker finländska fiskemyndigheter för svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.