Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljöpartiet anser att allt sill- och strömmingsfiske i Östersjöområdet borde stoppas Foto: SVT/Fredrik Israelsson/SVT

Fiskekvoterna: Miljöpartiet stämmer regeringen och EU:s ministerråd

Uppdaterad
Publicerad

Nu stämmer miljöpartiet EU:s ministerråd efter beslutet om fortsatt fiske efter sill och strömming i Bottniska viken och Östersjön.

Överfisket dödar Östersjön, skriver miljöpartiet.

– Det här beslutet följer inte EU:s lagstiftning, säger språkröret Per Bolund.

Miljöpartiet menar att EU:s fiskepolitik nått vägs ände efter gårdagens beslut om fiskekvoter för sill och strömming i Östersjöområdet.

– Östersjön är i ett akut läge och det här beslutet riskerar att tippa över Östersjön i ekologiskt kaos, säger språkröret Per Bolund (MP) som förklaring till att partiet nu stämmer regeringen och EU:s ministerråd för besluten om fiskekvoter för sill och strömming.

Långt ifrån totalstopp

De nya kvoterna innebär en minskning av den totala fångsten med cirka 55 000 ton i hela Östersjöområdet inklusive Bottniska viken. Samtidigt är beslutet långt ifrån ett totalstopp för fisket, vilket EU-kommissionen tillsammans med forskare och naturvårdsorganisationer förordat.

– Det minsta man kan göra är att EU:s ministerråd fattar beslut i linje med EU:s lagstiftning, men det gör inte det här beslutet, menar Per Bolund(MP) som är starkt kritisk till att Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren(KD) var en av de som röstade nej till förslaget om totalstopp för sill och strömmingsfisket.

Rättslig prövning

Miljöpartiet hävdar i en debattartikel på dn.se att beslutet som fattades av ministerrådet under tisdagen strider mot unionens egna fiskelagar. Man anser därför att det är en grund för rättslig prövning av EU-domstolen.

Per Bolund pekar på liknande fall som väckt EU-domstolens intresse och har en förhoppning om att domstolens granskning ska leda till en dom.

– Jag tror att förutsättningarna är ganska goda för att de river upp det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.