Fisken i Ljungan kan ha drabbats av bakterier

Uppdaterad
Publicerad

Sjukdomsutbrottet i Ljungan kan bero på en bakterieinfektion men eftersom bara en fisk analyserats vet man inte. – Det är klart att man blir orolig, säger fiskerikonsulenten Kenneth Ottosson.

Döda och döende öringar simmar just nu omkring i Ljungan. För att ta reda på vad det beror på har fiskerikonsulenten Kenneth Ottosson på Hushållningssällskapet i Västernorrland, med ansvar för avelsfisket efter öring, skickat in en fisk till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt för analys. På tisdagen fick han svar.

– Det visar att den har en bakterieinfektion av släktet Aeromonas men mera än så vet vi inte, säger Kenneth Ottosson som menar att det är för tidigt att säga om all fisk är drabbad av den bakterien.

Så vitt Kenneth Ottosson vet har man inte påträffat Aeromonas i Ljungan tidigare.

– Vi har sett flera med liknande sår så det är klart att man blir orolig. Hittar vi flera kommer vi att skicka in dem på analys, säger han.

Hör honom berätta mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöd i Ljungan

Mer i ämnet