Fiskdöden som återkommande blossar upp i nedre Ljungan bekymrar fiskerättsägaren Daniel Persson som fotodokumenterat de döda eller döende laxarna och havsöringarna. Foto: Daniel Persson

Fiskerättsägaren om döda fiskar: ”Man blir orolig för framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Persson är djupt engagerad i Ljungan och de fiskar som finns där. När han nu konstaterar att det är ännu ett år med sjuka och döda fiskar blir han bekymrad.

– Man blir orolig för framtiden, säger han.

Under den senaste tiden har Daniel Persson dokumenterat situationen i älven. På många håll har han sett sjuka, döende och döda laxar och öringar. Efter att ha jobbat med restaurering och återställande av älven och dess biflöden för att förbättra miljön för fisken är de återkommande sjukdomarna något som oroar honom.

– Man undrar hur det ska bli i framtiden, säger han.

”Vild fisk är frisk fisk”

Han vill koppla ihop friska fiskbestånd med vild fisk och har länge ifrågasatt den odlingsverksamhet som sker i Ljungan. Älven är reglerad och man kompenserar de förstörda lekområdena med att sätta ut fisk, men sedan ett antal år sätter man bara ut öring. Laxen i Ljungan ska klara sig själv men mängden laxungar i älven har på senare år visat sig ligga på oroväckande låga nivåer.

– Jag tror inte att fiskodlingen är grunden till sjukdomarna men att ta bort den odlade fisken från lekområdena skulle innebära en mindre risk för smittspridning och stärka de vilda bestånden på sikt, säger Daniel Persson.

Mörrumsån som exempel

Daniel Persson menar att Ljungan måste betraktas som en vildlaxälv och tycker att det är fel att man sätter ut öring som ska konkurrera med den vilda fisken i älven. Han tar Mörrumsån i Blekinge som exempel.

– Där har man lagt ner odlingsverksamheten, man tycker inte att det är fiskevård längre, säger han och menar att man borde följa exemplet i Ljungan.

Se Daniel Perssons filmer från älven och hör hur biträdande statsveterinären Charlotte Axén ser på odlingsverksamheten i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.