Leo Oras representerar Nedre Ljungans sportfiske Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Fiskestopp i Ljungan accepteras inte av fiskevårdsområdet

Publicerad

Havs- och vattenmyndighetens förslag om totalstopp i fisket efter lax och öring i Ljungan får tummen ned av Nedre Ljungans sportfiske som varken gillar stoppet för öringsfiske eller att laxfisket fortsatt föreslås vara tillåtet i mynningsområdet.

Nedre Ljungans sportfiske som organiserar fisket i Ljungan har svarat på Havs- och vattenmyndighetens remiss om ett fiskestopp i Ljungan för lax och öring från 15 maj. Ett förbud som sedan skulle gälla i flera år. Nedre Ljungans sportfiske vill skydda laxen men ha ett fortsatt fiske efter havsöring i älven.

– Vår bedömning är att öringen inte är lika hotad som laxen, dessutom sätts odlad öring ut och vi har också öring som leker i älvens biflöden, säger Leo Oras som representerar Nedre Ljungans sportfiske.

Fiskdöd

Bakgrunden till Havs- och vattenmyndighetens förslag är den fiskdöd och uteblivna reproduktion av lax som varit under flera år.

– Det är viktigt för oss att ha kvar ett fiske efter öring med tanke på intäkter och tillsyn, menar Leo Oras som befarar att Ljungan blir ointressant för sportfiskare om Havs- och vattenmyndighetens förslag blir verklighet.

700 000 i uteblivna inkomster

I remissvaret skriver man att ett fiskestopp innebär 700 000 kronor i uteblivna fiskekortspengar och att det blir ett hårt slag för de näringsidkare som bygger sin verksamhet på tillresande fiskare. Nedre Ljungans sportfiske har också reagerat på att Havs- och vattenmyndigheten trots fiskestoppet i älven vill tillåta fiske med nät och not efter lax i Ljungans mynningsområde.

– Det är fel att fiskevårdsområdet i älven får ta hela ansvaret och dessutom behövs det ett stopp för laxfiske även i mynningsområdet om man ska skydda laxen, menar Leo Oras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fiskdöd i Ljungan

Mer i ämnet