Fiskodlare söker sig till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nu söker sig utländska fiskodlare till höga kusten för att slippa hårda miljökraven på hemmaplan. Flera nya och utökade fiskodlingar är på gång – och nu kommer också protesterna.

Med namninsamlingar och protestmöten vill boende stoppa de ansökningar om nya och utökade fiskodlingar längs kusten som miljöprövningsdelegationen ska ta ställning till i augusti.

Åländskt företag

Det är miljöeffekterna som oroar. Miljöprövningsdelegationen har fått in fyra ansökningar om utökad verksamhet på fyra platser. Två av dessa har lämnats in av ett åländskt företag som söker till Sverige sedan miljökraven skärpts på hemmaplan.

Fiskodling i Höga kusten

Ansökningarna rör Mjältösundet och Köpmanholmen. Även Mjällomsfisk vill utöka verksamheten. Det finns också ambitioner att utöka odlingarna på Hemsön.

– Fiskodling orsakar stora miljöproblem. De utökade odlingarna som planeras i Höga kusten motsvarar utsläppen av orenat avlopp från 30 000 människor och det är inte acceptabelt. Övergödningen av havet är redan ett stort problem, säger marinbiologen Hans Kautsky, sommarboende i Höga kusten.

Beslut i augusti

Miljöprövningsdelegationen ska ta ställning till de första ansökningarna i augusti.

Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet har uppmärksammat miljöeffekterna av de 30 fiskodlingar som finns på Åland. Odlingarna släpper ut 30 procent av kvävebelastningen och 70 procent av fosforbelastningen i åländska vatten, uppger myndigheten.

I Storsjön planeras tre stora odlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskodling i Höga kusten

Mer i ämnet