Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Migrationsverket flyttar asylsökande mellan boenden trots Folkhälsomyndighetens råd att inte resa.

Asylsökande flyttas till Mellansel och Junsele

Publicerad

Folkhälsomyndighetens råd att avstå från onödiga resor gäller alla. Migrationsverket väljer ändå att flytta asylsökande mellan sina boenden.

Enligt Migrationsverket följer man de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten har satt upp för att minska spridningen av covid-19. Ändå väljer myndigheten att flytta asylsökande mellan olika boenden. Den senaste tiden har asylsökande flyttats till både Junsele och Mellansel.

– Det förekommer fortfarande att personer behöver flytta mellan boenden även under den här tidsperioden och under rådande förhållanden. Det vi gör är att vi både minimerar antalet flyttar och bara flyttar symptomfria personer, säger Jennie Sörman, processansvarig för mottagning och boende vid Migrationsverket.

Risk med kollektiva boenden

Migrationsverket uppger främst två skäl till varför asylsökande flyttas. Det ena är att försöka glesa ut antalet boende, främst på boenden där man delar på gemensamma utrymmen som kök, sällskapsrum, dusch och toalett.

– Där behöver vi fortfarande göra flyttar för att, så långt det är möjligt, placera personer i lägenheter istället för kollektiva boenden. Som Folkhälsomyndighetens riktlinjer ser ut så är ju kollektiva boenden i sig en risk. Det andra skälet är att det förekommer asylsökande som tidigare har kunnat ordna boende men som återigen är i behov av bostad i Migrationsverkets regi. Men det är på en miniminivå, säger Jennie Sörman.

Rutiner för smittade

Migrationsverket genomför inga tester av de asylsökande innan de flyttas. De kan bara vården utföra. Däremot flyttas ingen som uppvisar tecken på att vara smittad av covid-19. Skulle det däremot visa sig att någon har smittats så finns rutiner på hur de ska tas om hand.

– Vi försöker säkerställa att man kan sköta sin hygien och få mat i sig på ett sätt som gör att man inte utsätter andra för smitta. Vi stöttar både med information och i den dagliga livsföringen så att man ska kunna hålla sig isolerad, säger Jennie Sörstam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer