Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jätteroligt att vi ligger i topp” – hör skolchefen Örjan Arbrahamsson om hur Rödsta skola har lyckats nå högst lärarbehörighet i Sollefteå kommun. Foto: SVT/Moa Lindberg

Rödsta skola i Sollefteå vänder trenden – fler behöriga lärare

Publicerad

Sollefteå kommun har haft det tufft att tillsätta behöriga lärare i skolorna, men på Rödsta skola har trenden vänt. Den har nu störst andel behöriga lärare i hela kommunen.

SVT Västernorrland har tidigare rapporterat om Sollefteås utmaning att hitta behöriga lärare. Kommunen ligger sämst till i hela länet med 48 procent behöriga lärare.

Men det finns ett undantag – Rödsta skola, med F-3 klasser i Sollefteå. Där har andelen behöriga lärare ökat med 13 procent jämfört med förra läsåret. Det visar statistik från Skolverket som Lärarförbundet tagit del av.

– Överlag har det varit en stabil lärarkår där och en bra arbetsmiljö, säger Anna Lagergren, verksamhetschef.

Uppmuntrar vikarier att bli lärare

Utmaningen kvarstår däremot på andra skolor. Kommunen har sedan ett par år arbetat aktivt för att fler behöriga lärare ska söka sig till Sollefteå. Bland annat med att erbjuda personalen fortbildningar.

– Vi försöker att möta upp personalens önskemål om fortbildning. Men framförallt att få de bra vikarierna vi har i skolan att sätta sig i skolbänken. Då skulle vi kunna ge dem arbete och att delvis hjälpa dem med studier, säger Anna Lagergren.

Utbildning på plats

Skolchefen Örjan Abrahamsson tillägger:

– Vi har även samtal med olika lärosäten om att förlägga vissa lärarutbildningar hit med studiegrupper på våra lärocenter tillsammans med andra kommuner.

I videon hör du vilka framgångsfaktorer som kan förklara ökningen av behöriga lärare.

Behöriga lärare i Sollefteå kommun

Statistiken presenterades från Skolverket och visar hur många av Sollefteås grundskollärare som har lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

Rödsta skola: 84%

Långsele skola: 66%

Lillängets skola: 64%

Prästbordets skola: 62%

Ramsele skola: 53%

Kalknäs skola: 53%

Vallaskolan 4-9: 49%

Junsele skola: 43%

Öns skola: 42%

Nipanskolan F-9: 40%

Näsåkers skola: 38%

Helgums skola: 34%

Resele skola: 26%

Edsele skola: 22%

Källa: lararforbundet.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.