Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pernilla Söderberg är rektor på Edsele skola – ständigt nedläggningshotad men också livsnerven i byn och en anledning till sammanhållning och gemenskap. Foto: Hans Lindblom

Krisen över för Edsele skola – behöriga lärare inför höstterminen

Uppdaterad
Publicerad

Sollefteås enda friskola i Edsele har haft det tufft, och i våras hängde verksamheten på en skör tråd då skolan inte lyckades rekrytera behöriga lärare. Men lagom till höstterminen har medborgarkooperativet fått en ny rektor och ny styrelse, och två behöriga lärare jobbar på skolan som . 

Det är snart 30 år sedan Pernilla Söderberg först började arbeta som lärare på Edsele skola, i sommar har hon återvänt som rektor. Då, i början av nittiotalet handlade mycket av skolpolitiken om pengar och hotet om att lägga ned skolan var överhängande.

Flyttade till Växjö

Efter några år flyttade hon till Växjö men har hållit kontakten med byn och friskolan hon var med och startade. När den tidigare rektorn sa upp sig valde Pernilla Söderberg att söka tjänsten och nu är hon rektor på distans i Edsele men fortfarande bosatt i Växjö.

Kommunvalet 2022 Sollefteå

”Får vara på tårna”

Pernilla Söderberg bekräftar att nedläggningshotet varit påtagligt nästan hela tiden:

– Vi har fått visa att vi kan och att vi är på tårna. Sen får vi vara beredda på att både tänka nytt och involvera hela byn i verksamheten, berättar hon.

Nitton elever

Nu är skolan en friskola som drivs av ett medborgarkooperativ. Två behöriga lärare är nyligen rekryterade och just nu ser det ljust ut för skolan. Här går 19 elever från förskoleklass till femte klass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Sollefteå

Mer i ämnet