Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraterna tappar i många kommuner i Västernorrland, med vissa undantag. Som till exempel i Härnösand där S går framåt i kommunvalet. Foto: SVT

Stora tapp för S i flera av Västernorrlands kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna tappar mandat i många av länets kommuner. I Sollefteå kommun är minskningen så stor som 8 procentenheter.

Även i Ånge, Timrå och Örnsköldsvik minskade stödet för Socialdemokraterna bland invånarna, enligt det preliminära valresultatet. 

I Ånge kommun har Socialdemokraterna i nuläget 40,2 procent av rösterna, vilket innebär en minskning med nästan 6 procentenheter från valresultatet 2018.

– Norra Sverige har länge varit ett starkt område för Socialdemokraterna, men nu ser vi tapp i flera kommuner. Det kan bero på att människor vill se maktskiften, säger Sofie Blombäck, statsvetare vid Mittuniversitetet.

Val 2022

I Örnsköldsvik är valresultatet inte lika bistert som i Sollefteå för Socialdemokraterna, men likväl har partiets stöd minskat med 3 procentenheter.

– Vi hade gärna sett andra siffror, vår ambition var att gå framåt i valet här lokalt, säger Per Nylén kommunsstyrelsens ordförande i Örnsköldsvik.

Hör statsvetaren Sofie Blombäck berätta om Socialdemokraternas situation i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet