• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett fritids vid Östra Ersbodaskolan i Umeå kommun, Västerbottens län, och det bildas kraftig svartrök. Räddningsledaren uppmanar alla i Östra Ersboda att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Peter Johansson på Kustbevakningen förklara säkerhetsläget. Foto: SVT

Förarbevis för vattenskoter allt närmare

Uppdaterad
Publicerad
Mot bakgrund av flera uppmärksammade olyckor och incidenter meddelade regeringen på torsdagen att man vill ha krav på körkort för vattenskoter.
Kustbevakningen i Västernorrland ser också förarbevis som en viktig åtgärd för att öka säkerheten i och på vattnet.

– Jag tror det är flera saker som behöver göras. Dels se över hastighetsbegränsningar och förbudszoner i områden där det finns mycket folk. Den andra delen är utbildning och en formell behörighet för snabba båtar, säger Peter Johansson, stationschef i Örnsköldsvik.

Försäljningen av vattenskotrar har ökat flera år i rad. Kustbevakningen i länet får ta emot allt fler samtal från allmänheten med klagomål och oro kopplat till vattenskotrar.

– Framför allt en upplevelse av att man blir störd och att man kör vårdslöst, säger Peter Johansson.

– Generellt fungerar fritidsbåtrafiken bra i länet, men vi märker ändå en kraftig ökning av samtalen in till Kustbevakningen.

Ser över begränsningar kring badplaster

I Örnsköldsvik har Kustbevakningen inlett ett samarbete med kommunen för att se över hur man kan strukturera upp miljön vid till exempel kommunala badplatser för att öka tryggheten för såväl badare som båtförare.

– Men det är varken vi på Kustbevakningen eller kommunen som är beslutsfattare i det här, utan det är länsstyrelsen som kan införa restriktioner.

Men ni tror att det skulle underlätta?

– Det blir en trygghet för de som badar och de som vistas i och på vattnet där det är lite tätbefolkat och vi har mer trafik, säger Peter Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer