Fler unga tjejer röker

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler tjejer som går i gymnasiet i Västernorrland röker, och snusar. De tillhör en grupp som avviker från statistiken som annars visar att rökningen minskar. I alla fall bland de yngsta.

Enligt den drogvaneundersökning som gjorts de senaste åren har visserligen andelen dagligrökare minskat något och ligger på drygt 5 procent i gymnasiet-men allt fler unga röker, vid fester, eller som de säger ”bara ibland”. Enligt Leif Hammarström på landstinget bör man även räkna sällan-rökarna till gruppen rökare. Då blir siffran i stället 36 procent för tjejerna och 29 procent för killarna. Om den gruppen bibehåller sina vanor, ser det dystert ut.

Feströkare fastnar lätt

– När man går på fest är det lite poppis att ta en cigarett och då räknar man sig inte som rökare. Men vi vet att om man feströker är det lätt att hamna i ett beroende och till sist röka dagligen, säger Birgit Norlin, skolsköterska i Sundsvall. Det är lätt om man hamnar i kris eller känner sig ledsen, och har upplevt cigaretten som något positivt är det lätt att ta till och fastna i ett beroende som är svårt att bryta, säger hon.

Flickor blir lättare beroende

En amerikansk undersökning från universitetet i Masschusettes, Boston har visat att det går snabbare än många tror att bli nikotinberoende. Några cigarretter per dag under ett par veckor kan räcka för vissa. Och enligt den amerikanska studien ser det ut som om flickorna blev snabbare beroende än pojkarna, men det är oklart varför. Undersökningen visade att 10 procent blev beroende redan två dagar efter att de först testat att röka. 25 procent blev beroende på en månad. I undersökningen som pågick i fyra år ingick 1246 personer.

Cancer avskräcker inte

Samtidigt visar dyster statistik att allt fler kvinnor dör i lungcancer.

Men det avskräcker inte de unga:

– Lungcancer vet alla, men däremot är ekonomin viktig för ungdomarna, fräscheten, andedräkten och även att visa på miljöeffekterna: hur tobaken kommer till Sverige, de argumenten biter bättre. Lungcancer känns så långt borta, och det känns inte som om det drabbar en själv, säger Birgit Norlin.

Skolan erbjuder hjälp

På Sundsvalls gymnasium erbjuder man regelbundet eleverna att få hjälp med att sluta röka. De flesta elever föredrar individuellt stöd, framför hjälp i grupp. Enligt Birgit Norlin handlar det framför allt om att uppmuntra och ha regelbundna samtal med eleven och försöka att stärka deras självkänsla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.