Foto: Eva Dalin TT

Allt fler yngre läser skräckböcker

Publicerad

Läsningen av böcker om skräck ökar bland unga. Och det kryper ner i åldrarna. Numera finns även skräckböcker för fyraåringar.

– Det handlar väldigt mycket om spöken, säger Sofia Gydemo på Svenska barnboksinstitutet.

Hon kan se en klar ökning av både intresset och läsningen av böcker om skräck bland barn och unga.

 – Det har ökat ganska mycket de senaste åren. År 2016 noterade vi på barnboksinstitutet att Oj! Nu kommer det väldigt mycket böcker om skräck, säger Sofia Gydemo.

Barnspöken

 – Om vi tittar på handlingen i de böcker vi får in så är det väldigt mycket spöken. Ofta är det barnspöken som huvudpersonen i böckerna träffar på och som de behöver hjälpa och det kan vara ganska läskigt. Sedan är det en hel del olika väsen och då har vi sett väldigt mycket från den nordiska mytologin de senaste åren, fortsätter hon.

Yngre skräckläsare

På senare år har skräckläsandet bland unga krupit längre ner i åldrarna. Dels med lättlästa kapitelböcker för sjuåringar, där finns en hel del riktigt otäckt.

– Men i år har det kommit en bok för småbarn, alltså för cirka fyraåringar. En bilderbok som heter Rysliga förskolan av Lina Heidestam och den var faktiskt riktigt otäck. Den balanserar mellan riktigt otäckt och mer fantasi, säger Sofia Gydemo.

Sofias lästips

Hon vill också gärna tipsa om den bok hon förmodligen läst flest gånger i sitt liv, och som hon läste första gången när hon var tolv år.

– Det är Agnes Cecilia – En sällsam historia av Maria Gripe. Det här är en spökberättelse där då och nu binds ihop genom huvudpersonen Nora. Nora flyttar till en ny lägenhet och hittar föremål som har tillhört personer som har bott i lägenheten tidigare. Jag minns när jag läste den som ung och hur jag kände att jag fick rysningar längs ryggraden och det fick jag när jag läste den som vuxen också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.