Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den tidigare anställde på Postnord i Sundsvall ska ha tillverkat egna adresslappar och klistrat på utvalda paket. Foto: Ur polisens förundersökning

Här avslöjas pakettjuven – postanställd misstänkt för stölder värda närmare en miljon kronor

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Postnords kunder blev av med sina paket som ska ha innehållit diverse elektronik och mobiltelefoner till ett värde av 914 879 kronor. Se bilder från kameraövervakningen som avslöjade den misstänkte gärningsmannen vid pakethanteringen i Sundsvall.

Nu åtalas tre män och två unga kvinnor för inblandning i stölderna, en man i 20-års åldern åtalas för grovt bedrägeri och grov stöld.

I mars 2021 ska stölderna begåtts och fortsatt fram till september, då kunder ringde in och undrade vart deras paket tagit vägen. Efter en undersökning av säkerhetsavdelningen på Postnord kunde man fånga tjuven.

– När kunder inte får sitt gods så kommer de att reklamera, och säkerhetsavdelningen granskar då för att se om vi har en kvalitetsavvikelse eller ett misstänkt brott. Och i det här fallet så befarade vi att någon hade stulit paketen, säger Alexis Larsson, säkerhetschef Postnord Sverige AB.

Flera åtalas

Ytterligare två män och två kvinnor står åtalade för medhjälp till grovt bedrägeri och häleri. De ska ha hjälpt till att hämta ut paket och sålt varorna vidare. Alla utom en förnekar brott.

Oacceptabelt

– Det är ytterst beklagligt och oacceptabelt när någon stjäl någon annans saker. För oss är det viktigt att vi kan skydda våra kunder från sådant. Vi jobbar proaktivt och reaktivt när det händer sådana här typer av brott, säger Alexis Larsson.

Den huvudmisstänkte i fallet är inte längre anställd vid Postnord.

Hör Alexis Larsson berätta om hur stölderna gick till i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.