Nextjets flyglicens återkallad

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsen har återkallat flygbolaget Nextjets flyglicens med anledning av bolagets ekonomiska problem. Ett tillfälligt tillstånd har utfärdats.

Nextjet trafikerar i dag bland annat Kramfors (Höga kusten airport) och Örnsköldsviks flygplats i Västernorrland samt Lycksele, Vilhelmina och Storuman/Tärnaby i Västerbotten. Allt som allt flyger bolaget till 20 olika destinationer i Norden.

De ekonomiska problemen har varit kända sedan länge, men nu har Transportstyrelsen beslutat att återkalla bolagets operativa licens.

Uppfyller inte de ekonomiska kraven

Transportstyrelsens granskning visar att Nextjet inte uppfyller de ekonomiska kraven som regleras i EU-förordningen. Bolaget har nu till och med den 17 november på sig att lösa den ekonomiska situationen – då upphör den tidsbegränsade flyglicensen som Transportstyrelsen utfärdat.

”Slår hårt mot mindre flygplatser”

Höga kusten airports flygplatschef Per Enroth konstaterar att ett flygstopp för Nextjet skulle slå hårt mot de mindre flygplatserna, men säger samtidigt att han har en tro på att bolaget reder ut situationen.

– Det känns hoppfullt med tanke på hur de själva beskriver situationen. Men skulle de inte lösa det skulle det påverka oss väldigt mycket, säger Per Enroth.

LÄS MER: Kommunerna oroade över flygbolagets kris

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nextjet

Mer i ämnet