Foto: Niclas Thunborg

Vägrar lämna bussen – kvar under natten

Uppdaterad
Publicerad

En buss med flyktingar blev under lördagskvällen stående på Centralstationen i Sundsvall. Anledningen är att flyktingarna vägrar lämna bussen.

Det var under lördagskvällen som Migrationsverket hörde av sig till polisen för att få hjälp med en buss med flyktingar som stod på Centralstationen i Sundsvall.

Bussen kom ursprungligen från Malmö och under dagen hade man släppt av flyktingar på boenden i Viskan. Migrationsverket ville bussa flyktingarna vidare till boenden i Torpshammar eller på Åstön, men de har inte accepterat platserna och därför tillkallades polis platsen för att hjälpa Migrationsverket att reda ut situationen.

#flykt

Vill tillbaka till Malmö

Flyktingarnas krav är att få en biljett till Malmö eller ett bättre boende:

– Men det är inget vi kommer att gå med på. Isåfall skulle hela systemet rasa ihop, säger Marlene Westberg på Migrationsverket.

Strax före 23 under lördagskvällen meddelade polisen till SVT Nyheter att Migrationsverket sagt att de inte längre behöver polisens hjälp eftersom de flyktingar som ville vara kvar på bussen skulle få vara det.

– Det var Migrationsverket som begärde biträde av polis. Det finns också tolkar på plats, säger Maria Forsberg, befäl på polisen i Sundsvall.

Under kvällen och natten var det lugnt på platsen. Flera barn fanns med på bussen och samtliga passagerare övernattade på platsen.

”Ovanligt med dessa händelser”

Den hjälp Migrationsverket har att ge är där i Sundsvall, och de letar nya bostäder till flyktingarna varje dag. Malmö, dit de flesta flyktingar kommer, blir som en propp så det är enligt Johanna Uhr viktigt att folk åker vidare därifrån.

– Men den här typen av händelser är inte vanliga, flera tusen anländer till Sverige och det är bara några få som reagerar så här, säger Johanna Uhr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet