– De sa att vi skulle åka buss i två timmar men det tog 18 timmar, vi visste inte var vi skulle, berättar en av flyktingarna ombord på bussen. Foto: Hans Lindblom/SVT

Migrationsverkets beslut: Bussen går till Viskan

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagseftermiddagen kunde Migrationsverket slussa vidare den buss som sedan lördagskväll stått på Centralstationen i Sundsvall. Nu ska flyktingarna till ett boende i Viskan.

En buss med 24 flyktingar blev under lördagskvällen stående på Centralstationen i Sundsvall. Flyktingarna vill inte till Migrationsverkets boenden in Åstön och Torpshammar. Flera har lämnat bussen men under söndagseftermiddagen fanns 16 personer kvar.

– De sa att vi skulle åka buss i två timmar men det tog 18 timmar, vi visste inte var vi skulle. Vi har gravida och småbarn med på bussen, det är inte en bra situation för dem, säger en flykting som inte vill uppge sitt namn.

#flykt

Flyktingarnas krav är att få återvända till Malmö eller att erbjudas ett bättre boende. Under söndagseftermiddagen kunde bussen lämna Centralstationen för att bussa kvarvarande flyktingar till ett boende i Viskan.

Betalade biljetten själva

Under natten och morgonen avvek åtta personer för att på eget initiativ ta sig tillbaka till Malmö.

Migrationsverket beslutade efter ett antal timmars samtal att låta flyktingarna sova kvar på bussen. Under morgonen åkte Migrationsverket tillbaka till Centralstationen för att informera om situationen.

– Vi informerar om att vi har ont om platser och om hur servicen ser ut i området. Mer kan vi inte göra egentligen. Man kan inte välja hur eller var man ska bo, säger Johanna Uhr, presskommunikatör på Migrationsverket, till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet