Avrils Fighter med sina nya polare Foto: Barbro Sellin, SVT

Avrils Fighter har hittat nya vänner...

Uppdaterad
Publicerad

Stoet Pralin saknar moderskänslor för fölet Avrils Fighter.

Nu ska förhoppningsvis en hormonbehandling få henne att knyta an till fölet.

– Som en sista chans, så får vi se hur det går, säger ägaren till Avrils Fighter Maria Hildingsson.

Det var i måndags fölet Avrils Fighter föddes. Mamman till fölet – Avril – dog i samband med fölningen och jakten efter ett nytt sto som Avrils Fighter kunde dia började.

LÄS MER: Avrils Fighter får styvmamma

Ägaren Maria Hildingsson från Stöde annonserade efter ett på Facebook, inlägget delades tiotusentals gånger och redan på tisdagskvällen fick hon napp. Stoet Pralin, som precis skulle avvänjas från sitt föl, hämtades från Sollefteå, men tyvärr knyter ”mamman” inte an till fölet.

– Han fick dia ganska mycket på fostermamman. Det kändes jättebra, men i dag har hon inte visat några moderskänslor. Nu är hon lite arg när han ska dias, så nu har det gått ganska dåligt ett tag, säger Maria Hildingsson.

Nya polare

Under tiden har fölet placerats tillsammans med det sjuåriga Shetlandsstoet – Smulan – och hennes en och ett halv månad diande föl – Skorpan – som han har fått leka och bli hästuppfostrad av. Avrils Fighter har också testat att försöka dia Shetlandsstoet men...

– Han är för hög så det går inte, det blir för svårt för honom med de här långa krokiga benen, säger Maria Hildingsson.

Avrils Fighter med sina nya vänner Foto: Barbro Sellin

”En sista chans”

Nu ska Maria Hildingsson och ägaren till stoet Pralin på inrådan från veterinärer testa med hormonbehandling på stoet för att försöka få henne knyta moderskänslor till Avrils Fighter.

– Vi ska pröva den här hormonbehandlingen i alla fall som en sista chans, så får vi se hur det går. Vi håller tummarna, säger hon. 

Matar med nappflaska

Den sista utvägen är att få tag på ett annat sto som fölet Avrils Fighter kan anknyta till. Till dess matar Maria Hildingsson sitt föl med nappflaska varannan timme – dygnet runt.

– Skulle det inte funka med den här hormonbehandlingen så kan det vara så att det skulle dyka upp något sto som mister sitt föl vid fölning och finns i närheten så att det skulle funka för honom att transporteras. Det skulle kunna vara en möjlighet också, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.