Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den hörselanpassade avdelningen på förskolan Metropol i Sundsvall har funnits i ett år. I videon får du följa med in och se hur avdelningen har hörselanpassats. Foto: Sara Carlzén/SVT

Följ med in på Sundsvalls enda förskola med hörselanpassning: ”Inte barnen som ska anpassas”

Publicerad

Mattor, stora tyger på väggarna och ljudabsorbenter ovanför fönstren.

På förskolan Metropol finns Paris, Sundsvalls enda avdelning anpassad för barn med hörselnedsättningar.

– Det är inte barnen som ska anpassas utan det är vi och miljöerna som ska anpassas efter barnen, säger pedagogen Erika Hallström.

Den hörselanpassade avdelningen på förskolan Metropol har funnits i ett år och just nu går ett barn med hörselnedsättning på skolan. Tanken är att avdelningen aldrig ska vara helt full, utan att det alltid ska finnas plats för barn med särskilda behov.

Och det handlar inte bara om hörselnedsättningar.

– Vi har en hörselanpassad avdelning, men sedan jobbar vi även med tydliggörande pedagogik och inkludering. Dessutom har vi intryckssanerat våra lokaler. Vi har inte så mycket uppsatt på väggarna och jobbar med neutrala färgskalor för att det inte ska bli så mycket synintryck, säger Erika Hallström.

Hur ser en vanlig dag ut, hur jobbar ni med de här delarna i praktiken?

– Vi delar upp barnen i mycket mindre grupper och minska intrycken över huvud taget. Vi tänker mycket på hur vi själva är och hur vi jobbar med våra röster. Ofta har vi en pedagog med några barn, för att det inte ska bli att vi pratar för mycket.

Hon säger att utmaningen med förskolans specialinriktning är just att inte glömma bort att fundera över hur hon själv som pedagog är.

– Vi måste ta oss tid att stanna upp och tänka på hur vi själva är för att barnen ska få en så bra miljö som möjligt, säger hon och tillägger:

– Det bästa är ändå att se hur barnen utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer