SCA Östrand. Foto: SVT

Fondförvaltare vill se SCA delas upp i tre börsbolag

Uppdaterad
Publicerad

Den 5 april fattas beslut om SCA:s framtid. Sedan tidigare finns förslag om att dela upp SCA i två delar, men nu föreslår Carnegie fonders förvaltare Simon Blecher att bolaget istället ska delas upp i tre.

Det var under sommaren 2016 som SCA:s vd Magnus Groth föreslog att bolaget skulle delas in i två delar: ett med inriktning hygien, ett för skogsindustri. Om lite mindre än en månad håller SCA sin årsstämma, och där ska aktieägarna rörsta om uppdelningen.

Sedan Magnus Groth la fram förslaget om att stycka SCA har Carnegie fonder köpt in sig i SCA genom att köpa aktier för nära två miljarder kronor. Därmed ska de ha närmat sig ett innehav som ger dem en plats bland de tio största ägarna, skriver Dagens Industri.

SCA

Vill se tre bolag

Simon Blecher, förvaltare på Carnegie fonder, vill se SCA delas i tre bolag: ett för hygien, ett för skogsbolag och ett för sågverken och de norrländska bruken. Enligt Simon Blecher skulle uppdelningen bland annat synliggöra dolda värden i SCA:s skogstillgångar, dessutom skulle hygienverksamheten då vara ”vidöppet för uppköp”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SCA

Mer i ämnet