Föräldrarna som kämpar för Anundgårds förskola. Foto: SVT/Barbro Sellin

Föräldrar i Holm utanför Sundsvall kämpar för en förskola

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar och engagerade bybor i Holm nordväst om Sundsvall vill att kommunen ska öppna förskolan i Anundgård igen. Man ser det som en möjlighet för barnfamiljer att bo kvar och att locka fler till orten.

För ett och ett halvt år sedan stängdes den kommunala förskolan i Anundgård på grund av barnbrist.

– Idag finns det 14 barn i Holm. Alla är ju inte i förskoleålder än men de kommer ju att bli det, berättar Niklas Wikholm, ordförande i föreningen Holmbygdens utveckling.

En förskola i Holm

Elin Sahlin i köket som var gravid när vi träffade henne. Några dagar senare födde hon en liten dotter. Foto: SVT/Barbro Sellin

Idag så åker Elin och Andreas Sahlin med sonen Adrian till förskolan i Liden. Det innebär att de får pendla en timme, morgon och kväll.

– Jag tycker att det ska finnas någonting här i närheten så att kanske fler flyttar hit. För jag vet ju att Sundsvalls kommun har en plan att fler ska flytta ut på landsbygden och då skulle det underlätta med en förskola, säger Elin Sahlin.

Elina Söderblom Andreas Wollberg med sonen Milo 6 månader. Foto: SVT/Barbro Sellin

– Det skulle betyda allt att vi får en förskola till byn igen, säger Andreas Wollberg.

Andreas och hans sambo flyttade till Holm för cirka ett år sedan. De bestämde sig att flytta när de skulle få barn för att de tycker att miljön på landet är bättre för barn att växa upp i.

Inget svar från kommunen

Föräldrarna har mejlat till handläggare på Sundsvalls  kommun utan att få något svar.

– Jag har ju mejlat till kommunen en gång i augusti och sedan i december igen och frågat vad som händer men inte fått något gensvar, berättar Elin Sahlin.

Förskolepersonal är intresserade

Enligt Niklas Wikholm så finns det förskolepersonal på orten som idag pendlar in till Kovland och Sundsvall. Det är en sträcka på 5 mil enkel väg.

– Det finns sju stycken som är villiga att börja starta upp förskolan i Anundgård, säger Niklas Wikholm.

Emma Berggren med sonen Charlie 4.5 månad. Foto: SVT/Barbro Sellin

När Emma Berggren och hennes man flyttade till Holm för tre år sedan så fanns det en förskola i Anundgård. Emma vill att sonen Charlie som är 4.5 månad ska få börja på den förskolan när det blir dags för honom att göra det.

– Jag ser det som en självklarhet eftersom att behovet finns och alla föräldrar vill ju att den ska öppnas igen, säger Emma Berggren.

Verksamhetschefen Mikael Nilsson Ryttlinger på Sundsvalls kommun säger att de nu undersöker möjligheten att kunna öppna förskolan igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.