Klart för dubbelspår

Uppdaterad
Publicerad

I dag berättade Trafikverket mer om byggandet av dubbelspår mellan Dingersjö och Sundsvall – en sträcka på 14 kilometer.

Det är nu klart att det blir ett dubbelspår sträckan Dingersjö-Sundvall. Sträckans längd är 14 km. Den byggs för att klara 250 km/h.  Det blir en tunnel i Vapelnäs på ca 800 meter. Planerad byggtid är 4 år med start 2024. Kostnaden i dagsläget ligger på 1.7 miljarder.

– Vi kommer att få en driftsäkrare anläggning för framtiden och bättre och snabbare persontransporter. Sträckan ska ta max 5 minuter och 15 sekunder, i dag tar den 9 minuter, berättar Gustaf Ohlsson, projektledare på Trafikverket Region Mitt.

Gustaf Ohlsson, projektledare Trafikverket region mitt. Foto: SVT/Barbro Sellin

Det blir inlösen av 30 stycken fastigheter totalt.

– Av dem som vi identifierat just nu så är det 15 stycken privata bostäder och det är 15 stycken företagare. Inlösen går till på så vis  att man begär en opartisk bedömning av marknadsvärdet, säger Gustaf Ohlsson, projektledare på Trafikverket Region Mitt.

I nationella transportplanen fanns bara pengar till dubbelspår för delar av Ostkustbanan. I Västernorrland handlar det om sträckan mellan Dingersjö och Sundsvall.

Dubbelspår ökar kapaciteten och ska korta restiden mellan Sundsvall och Gävle med en och en halv timme.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer