Bilen nedsmetad med tjära

Förföljd och plågad av sitt ex

Uppdaterad
Publicerad

Paret utanför Sundsvall vet vad det vill säga att bli offer för vardagsbrottslighet. I över två år har de förföljts och plågats av kvinnans ex utan att polisen utrett brotten.

Vi träffar kvinnan och hennes pojkvän i huset utanför Sundsvall. På bordet ligger ett 30-tal polisanmälningar som samtliga returnerats med beskedet att förundersökningen är nedlagd i brist på bevis:

– Vi förstår inte. Vi har sett honom och vi har fått hot via SMS och ändå gör polisen ingenting. Vi anser att vi har bevis som kan utredas vidare och det är en kränkning att polisen inte gör det man kan förvänta sig av dom, säger kvinnan till SVT.

Sprayats ner med rödfärg

Högen med polisanmälningar innehåller hot och förföljelser, men framför allt rör det sig om skadegörelse på familjens bilar. Det har rört sig om krossade vindrutor och punkterade däck men det rör sig också om flera fall där bilarna sprayats med lackfärg.

Kvinnan berättar att hon ibland har fått ett hot via SMS med innebörden att om hon inte gjorde som han sa så skulle hennes bil vara obrukbar dagen därpå.

Hon visar bilder på ett par bilar som sprayats ner med rödfärg. Det har skett hemma, det har skett på stan och ofta nattetid. Strax före jul hällde han tjära över bilen.

– En annan bil har jag fått skrota. Då hade han lycktas bryta sig in i bilen där han skurit sönder sätena och hällt motorolja över hela inredningen. Han hade hällt något i tanken också så att bilen inte gick att laga. Det var bara skrot.

50 sönderskurna däck

De berättar att 50 däck skurits sönder. Trakasserierna har lett till att man betalat ut över 100.000 kronor i självrisker. Hon har flyttat tre gånger utan situationen förbättrats.

Hennes ex har lyckats leta hennes nya adress och gett sig på hennes bil där också. Hon har också försökt parkera bilen flera kilometer från hemmet utan att det hjälpt. Han har hittat bilen.

– Det är sjukt men förstörelsen har blivit vardag. Idag när jag kommer ut och upptäcker att däcken är punkterade kan det nästan kännas skönt att det inte är värre, berättar hon. Han kunde ju ha sprayat ner bilen eller förstört vindrutan också.

Utredningarna nedlagda

Paret i Matfors är offer för vardagsbrottsligheten i samhället. Det är den brottslighet som polisen brukar kalla mängdbrott och som inte skapar de stora rubrikerna men som kan förpesta vardagen för människor.

Det kan röra sig inbrott, stölder, skadegörelse, misshandel och en rad andra brott med det gemensamt att de inte prioriteras särskilt högt hos polisen.

Första halvåret i fjol var antalet handlagda mängdbrott i den norra polisregionen 41.000. Av dem utreddes drygt hälften. Vart femte brott blev personuppklarat, det vill säga att en person ställdes till svars för brottet.

Vart femte brott klaras upp

Under den här veckan kommer SVT att granska vardagsbrottsligheten i Sverige, det vill säga den sortens brottslighet som paret utanför Sundsvall utsatts för.

Deras sätt att försvara sig har varit att polisanmäla skadegörelsen och hoten:

– Men det har inte hjälpt. Många gånger har vi upplevt oss helt ensamma i det här och så får det inte vara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.