Skissbild över det bioraffinaderi som SCA vill bygga vid Skönviken i Timrå, strax intill Östrandsfabriken. Foto: SCA

Domstolsförhandling om bioraffinaderiet i Timrå

Uppdaterad
Publicerad

Idag måndag inleds en förhandling i mark- och miljödomstolen om det bioraffinaderi som SCA vill bygga vid Skönviken i Timrå, strax intill Östrandsfabriken. SCA:s planer har mött en rad invändningar från olika instanser som ifrågasätter hur man ska klara miljökraven.

Miljardanläggningen vid Skönviken kommer att täcka en yta motsvarande 40 fotbollsplaner. Av restprodukter från skogs- och massaindustrin ska miljövänligare biobränsle tillverkas i en omfattning som skulle täcka tre-fyra procent av behovet för den svenska fordonstrafiken.

– Vi bygger inte den här anläggningen bara för att förse SCA:s egna fordon med bränsle, säger Björn Lyngfeldt, kommunikationsdirektör på SCA.

Synpunkter på utformning och drift

När tillståndet för bioraffinaderiet ska avgöras i mark- och miljödomstolen finns en rad olika synpunkter på SCA:s utformning av anläggningen och driften. Både länsstyrelsen och och Havs- och vattenmyndigheten har inför förhandlingarna ifrågasatt om man kan säkerställa att det inte uppstår risker för människor och miljö i havsområdet Skönviken.

– Jag ser inte att projektet innebär att vikens förhållanden försämras, säger Björn Lyngfeldt som menar att den redan är allvarligt förorenad av tidigare industriverksamhet.

Svårt att nå miljönormer

Samtidigt medger SCA att det blir svårt att nå de normer för Skönviken som ska gälla 2027.

– Det kommer att vara svårt att uppnå miljökvalitetsmålen men projektet bidrar snarare i positivt hänseende, säger Lyngfeldt.

Hur då?

– Vi kommer genom projektet att valla in och ta hand om en del av de miljöföroreningar som nu ligger i strandlinjen och i marken.

Hotad fiskart

Myndigheterna ser även en risk för att beståndet av fiskarten flodnejonöga som vandrar upp i Merlobäcken inte kan överleva med raffinaderiet så nära.

– Det beror inte på anläggningen i så fall, sedan är Skönviken kanske inte en bra miljö för flodnejonöga, säger Björn Lyngfeldt.

Han vill inte spekulera om utfallet i mark- och miljödomstolen.

– Miljövillkoren kommer att vara en parameter för projektet, andra parametrar kommer att vara de tekniska förutsättningarna och de övergripande politiska villkoren för biodrivmedel när Sverige ska gå mot en fossilfri framtid.

Vad är ett bioraffinaderi?

Ett bioraffinaderi är en anläggning för produktion av till exempel kemikalier, bränsle och energi  framställt från en biobaserad råvara. Ett bioraffinaderi kan jämföras med ett oljeraffinaderi där råolja raffineras till många olika produkter.

En förhoppning är att bioraffinaderier skall kunna ersätta oljeraffinaderier och därmed minska samhällets beroende av fossil olja och på lång sikt minska utsläppen av klimatpåverkande gaser.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.