Foto: TT

Förlossningsmiljarden fördelas

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Region Västernorrlands styrelse beslutat hur de första utbetalningarna av den så kallade förlossningsmiljarden ska fördelas.

Pengarna kommer från staten och är en del i en överenskommelse mellan staten och Sveriges kommuner och Landsting, SKL, som ska ge förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa. Västernorrlands del av kakan blev 43,8 miljoner som ska fördelas fram till 2022.

”Vi behöver fylla på med ny personal”

I den första omgången av utbetalningar får nu länets kvinnosjukvård 19,8 miljoner kronor och primärvården 5,6 miljoner. Pengarna ska användas till olika projekt, ett exempel är en satsning på utbildning. 

– Nytt för i år är en satsning på sjuksköterskor som vill utbilda sig till barnmorska, säger Ewa Back (S), ordförande i Hälso-och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande. Först behövs utbildningstjänster och därefter möjlighet att anställa nyutbildade. Vi behöver fylla på med ny personal, även undersköterskor och ST-läkare.

Bättre cellprovsverksamhet

En del av pengarna kommer även att användas till att förbättra cellprovsverksamheten.

– Ett kansli ska bland annat säkerställa att alla kvinnor blir kallade till de kostnadsfria proven, och att de som inte kommer blir kontaktade, säger Ewa Back (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.