Miljoner till förlossningsvård fördelade

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen, med socialminister Annika Strandhäll i spetsen, har nu kommit överens med Sveriges kommuner och landsting (SKL) om hur extrapengarna till förlossningsvården ska användas.

Det är sammanlagt 1 831 miljoner som nu fördelats för att förbättra svensk förlossnings- och mödravård. I denna satsning ingår den så kallade förlossningsmiljarden, pengar som ska fördelas fram till 2022. Västernorrlands del av kakan blev 43,8 miljoner.

Sju mål

Regeringens och SKL:s mål för mödrahälsovården och förlossningsvården är:

neonatalavdelningen på Sundsvalls sjukhus
  • Det ska vara tydligt för familjen vad som sker före, under och efter en graviditet.
  • Fler kvinnor ska få stöd och vård efter förlossningen.
  • Förlossningsskador ska förebyggas.
  • Det ska finnas en barnmorska eller annan person med relevant kompetens tillgänglig för den födande under förlossningen.
  • Föräldrar känner trygghet i att det finns plats för dem, inte minst för dem som har långt till närmaste förlossningsklinik.
  • Evidensbaserad kunskap och kunskapsstöd ska utvecklas för att förebygga, diagnosticera och behandla förlossningsskador finns tillgängliga för personalen.
  • Det finns goda förutsättningar för forskning.

– Den som väntar barn i Västernorrland ska känna sig trygg. Därför gör vi historiskt stora satsningar på förlossningsvården och sätter mål för en bättre förlossningsvård med fler anställda och färre förlossningsskador, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Väljer själva

Landstingen väljer själva vilka insatser de bedömer ger mest nytta för att uppnå målen, samtidigt som fokus för medlen till landstingen ska användas till att stärka kompetensförsörjningen och bemanningen samt se över och utveckla arbetssätten och förbättra arbetsmiljön.

Pengarna får också användas inom neonatalvården, det vill säga vården av tidigt födda barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

neonatalavdelningen på Sundsvalls sjukhus

Mer i ämnet