Foto: SVT

Huvudskyddsombudet om spädbarnsavdelningen: ”Fortfarande väldigt tungt”

Uppdaterad
Publicerad

Ansträngd arbetssituation för personalen.

Nu uttalar sig huvudskyddsombudet Åsa Holgersson om läget på neonatalavdelningen på Sundsvalls sjukhus.

– De mår inte bra, de har det fortfarande väldigt tungt och saknar mycket erfarenhet, säger hon.

Arbetsmiljön för personalen på neonatalavdelningen på Länssjukhuset i Sundsvall, där för tidigt födda barn och nyfödda sjuka vårdas, har kritiserats. Landstinget Västernorrland har anmälts till Arbetsmiljöverket och riskerar ett vite på 160 000 kronor om de uppsatta kraven från dem inte åtgärdats före den 7 maj 2017.

Nu ger huvudskyddsombudet på Vårdförbundet Åsa Holgersson sin bild över läget på avdelningen.

neonatalavdelningen på Sundsvalls sjukhus

– De mår inte bra, de har det fortfarande väldigt tungt och saknar mycket erfarenhet. Det är ju de mest sköra och de mest sjuka barnen och patienterna som de har på avdelning 45. Det blir en väldig press på dem som arbetar där och så ska man dessutom ta på sig extrapass och dubbelpass, säger hon.

Därför valde hon att anmäla Landstinget Västernorrland till Arbetsmiljöverket eftersom arbetssituationen för personalen blivit så pass försämrad.

– Det är allvarligt tycker jag om man kan inte garantera en full patientsäkerhet om man inte har rätt kompetens på den personal som jobbar där och rätt antal, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

neonatalavdelningen på Sundsvalls sjukhus

Mer i ämnet