”Förseningen utsatte henne för en stor risk”

Publicerad

Länsverksamhetschefen på Sundsvalls sjukhus beklagar det som hänt, men har fortsatt förtroende för företaget Telemedicine Clinic i Australien.

– Först vill jag beklaga det här lidandet som hon har fått utstå på grund av den här missen, förseningen av diagnosen som det vart, som utsatte ju henne för en stor risk faktiskt, säger Liselott Mafi, länsverksamhetschef på Sundsvalls sjukhus.

Misstaget skyller hon på den mänskliga faktorn. Läkaren själv säger att han hade mycket att göra och glömde att dubbelkolla röntgenbilderna.

LÄS MER: Raili skickades hem med bruten nacke

– Tyvärr är det så att det är ju en människa som granskar bilder och det är alltså om man slår ut det stort någon procent som man missar när man tittar. Det är enorma bildmaterial, det är inte några plåtar som det står, utan det är tusentals bilder man tittar på.

Telemedicine Clinic i Australien sköter en stor del av jourverksamheten i hela Sverige på nätterna.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

– Jag har förtroende för det företaget och tyvärr förekommer det fel. Så länge det finns en människa inblandad kan någonting gå fel. Jag skulle inte tro att det skulle bli mindre fel om man granskade det hemma i Sverige för det är svenska doktorer som jobbar där.

Landstinget i Västernorrland har sett över rutinerna kring röntgenbilder på hemmaplan.

– Vi ha förtydligat den här rutinen att det ska ske en eftergranskning och att den ska ske inom ett dygn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer