Förseningsavgiften för bilister som glömmer att betala har blivit rena guldgruvan Foto: Arkiv

Förseningsavgifterna för Sundsvallsbron rena guldgruvan

Uppdaterad
Publicerad

Försenings- och straffavgifterna för de som passerar över Sundsvallsbron men inte betalar i tid drar in nästan lika mycket pengar till staten som den vanliga broavgiften gör. Upprörande enligt Motormännen i Sundsvall.

Transportstyrelsen fick in cirka 16 miljoner kronor på avgifterna för de omkring 0,5 miljoner bilar som passerat över Sundsvallsbron och en liknande bro i Motala under årets fyra första månader.

  Något som P4 Östergötland var först med att berätta.

Sundsvallsbron

– Ja det stämmer, vi får in ungefär lika mycket på de vanliga broavgifterna som vi får in i förseningsavgifter, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Motormännen i Sundsvall är upprörda

Uppgifterna har fått organisationen Motormännen att reagera och i Sundsvall är den lokala representanten mycket missnöjd.

– Det kostar nio kronor att åka över bron men betalar man för sent kostar det 500 kronor och sedan höjs kostnaden till 800 kronor, det är upprörande och alldeles för mycket, säger Rune Larsson som är ordförande för Motormännen i Sundsvall till SVT Västernorrland.

Mikael Andersson på Transportstyrelsen hänvisar till beslut av den då sittande regeringen när det gäller straffavgiftens storlek.

– Det man ville var att avgiften skulle vara tillräckligt hög för att fungera som ett påtryckningsmedel och det är bakgrunden till varför beloppet är som det är, säger han.

”Sundsvallsborna skulle slippa betala”

Rune Larsson har viss förståelse inför dilemmat med nivån på avgiften.

– Skulle de ha en förseningsavgift på 50 kronor skulle väl ingen betala, konstaterar han och fortsätter:

– Men man behöver inte ha någon avgift alls, det var ju därför Sundsvalls kommun betalade in 250 miljoner, för att vi skulle slippa.

– Det är en fråga som vi på Transportstyrelsen inte kan kommentera, säger Mikael Andersson och föreslår att de som åker över bron skaffar ett autogiro så slipper de bekymra sig över att komma ihåg att betala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sundsvallsbron

Mer i ämnet