Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Skogsbranschens klimatkompensation tar för lång tid” Foto: Fredrik Israelsson

Forskare: Skogsbranschens klimatkompensation tar för lång tid

Uppdaterad
Publicerad

Skogsindustrins sätt att räkna bort stora koldioxidutsläpp genom att hävda att bolagens skogsinnehav kompenserar utsläppen är felaktigt ur ett kort perspektiv. Det menar flera forskare, bland annat på Mittuniversitetet i Sundsvall, som anser att klimatkompensationen tar alldeles för lång tid för att det ska vända klimatutvecklingen.

Skogsbolagen med SCA i spetsen ser skogsbranschen som mer eller mindre klimatneutral med argumentet att de utsläpp av koldioxid som sker absorberas av den uppväxande skog de äger och förvaltar.

– Nettoeffekten av SCA:s verksamhet är positiv för klimatet, hävdar SCA:s hållbarhetschef Katarina Kolar och menar att företagets skogsprodukter ersätter fossila bränslen.

”Tiden finns inte”

Det stämmer i ett långsiktigt perspektiv menar flera forskare, bland annat Bengt Gunnar Jonsson, professor i biologi på Mittuniversitetet i Sundsvall men konstaterar samtidigt att den tiden inte finns om vi ska stoppa klimatförändringarna.

– Vi kan inte vänta 80 – 100 år tills den nya skogen vuxit upp och tagit upp de koldioxidmolekyler som har släppts ut, vi har ju bara några årtionden på oss, konstaterar han och ifrågasätter skogsbranschens sätt att inte se sig som medansvariga till klimatförändringarna, trots stora koldioxidutsläpp.

Utsläpp är utsläpp

– En koldioxidmolekyl är ju en koldioxidmolekyl oavsett vilken källa den kommer ifrån, konstaterar Bengt Gunnar Jonsson.

Hör mera om forskarnas syn på skogsbranschens utsläpp av koldioxid och hur SCA ser på saken i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet