Mätning av krom i lakvatten. Foto: SVT

Tungmetaller övervakas på Blåberget

Uppdaterad
Publicerad

Forskning på lakvatten från Blåbergstippen i Sundsvall bedrivs på Mittuniversitetet.

Forskarna vill bygga ett larmsystem på tippen som varnar vid kromutsläpp.

På Korstaverket i Sundsvall har man problem med giftiga tungmetaller i flygaskan efter förbränning av sopor. Därför stabiliseras askan så att den blir asfaltsliknande.

– Flygaska kommer ur skorstenen på avfallsförbrännare och innehåller giftiga ämnen till exempel krom. På Korstaverket tas askan om hand i filter och stabiliseras för att inte bli lättlöslig i vatten. Därefter läggs den på deponi på Blåbergstippen. Utan stabilisering skulle giftiga ämnen lösas ut ur askan till exempel vid regn, men även med stabilisering vill man veta att till exempel krom från deponin inte läcker ut i lakvattnet, säger Börje Norlin lektor på avdelningen för elektronikkonstruktion på Mittuniversitetet.

Röntgenteknik

Forskarna vill bygga ett larmsystem som larmar på kromutsläpp i vatten. Eftersom det är skadligt för miljön och kan gå ner i grundvattnet.

– Det vi vill göra är att montera en utrustning som står och mäter på Blåberget och som kan övervaka och ge ett larm om vi har krom som kommer ut i naturen, säger Börje Norlin.

Forskarna An Siwen och Börje Norlin Foto: Barbro Sellin/SVT

Krom kan orsaka cancer

Forskarna på Mittuniversitetet har tittat specifikt på tungmetaller och metallen krom eftersom det är skadligt för människokroppen och ekosystemet. Branschen anger att krom förekommer till största del i legeringsmedel. Det finns även i mindre halter i livsmedel, färg till textilier, impregnerat, garvat läder, cement och elektronik.

An Siwen är doktorand och ska forska på flygaska från Korstaverket. Hon ser beröringspunkter med Kina.

– I Peking har vi stora problem med föroreningar i luft och vatten. Det här forskningsområdet kan ge lösningar på den typen av problem, säger An Siwen, doktorand i miljömätning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.