Torsken i Östersjöområdet lider av vitaminbrist Foto: SVT

Forskningslarm: Torsken i Östersjöområdet drabbad av allvarlig vitaminbrist

Uppdaterad
Publicerad

Torsken i Östersjöområdet är mycket allvarligt drabbad av brist på tiamin, vilket ensamt kan förklara artens återgång och de symptom som torsken drabbats av. Det här framgår av en forskningsrapport från Stockholms universitet som nyligen publicerats i den ansedda amerikanska tidskriften PLOS ONE.

Forskningen på Stockholms universitet visar att den brist på tiamin (vitamin B1) som tidigare konstaterats vara orsaken till dödliga sjukdomsutbrott hos Östersjölax också är förklaringen till att torsken i Östersjön är sjuk och har minskat i antal.

– De siffror som vi fått genom våra analyser visar hur drabbad torsken är av brist på vitamin B1 eller tiamin, säger Lennart Balk, professor vid Stockholms universitet och den som lett forskningen.

Det handlar om en mycket allvarlig brist på tiamin som är förödande för fiskarna.

Snabb försämring

Östersjötorskens allt sämre tillstånd har uppmärksammats tidigare utan att man kunnat ge en entydig förklaring. Försämringen har gått snabbt. På 80-talet upplevde fiskarna längs södra Norrlandskusten ett torskfiske utan motstycke – idag konstaterar fiskaren Bo Sillman från Lörudden söder om Sundsvall att det nästan inte går att få en torsk.

– Något fel är det, konstaterar han.

Hela Östersjöområdet drabbat

Forskningsresultat visar att minst 75 procent av torskarna är drabbade av tiaminbrist. Siffrorna bygger på kemiska och biokemiska analyser av torsk från Hanöbukten utanför Blekinge, men enligt forskarna tyder mycket på att hela beståndet i Östersjöområdet är drabbat. Rapporten har publicerats i den amerikanska tidsskriften PLOS ONE.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.