Madeleine Söderqvist, längst ut till vänster, ser både för- och nackdelar med att kommunen ska stå för blöjkostnaderna framöver. Foto: Barbro Sellin/SVT

Beslutet: Förskolor måste erbjuda gratis blöjor

Uppdaterad
Publicerad

Nu måste landets förskolor betala kostnaden för barnens blöjor – det är innebörden av ett beslut från Högsta förvaltningsdomstolen.

Ett hårt slag ekonomiskt för många kommuner, menar Sveriges kommuner och regioner

Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att inte pröva rättsvisten mellan Värmdö kommun och en privat förskola som ansåg att det var föräldrarnas sak att betala sina barns blöjor.

Kammarrätten har redan beslutat att det är förskolorna sak att stå för blöjkostnaderna. Beskedet från Högsta förvaltningsdomstolen att inte pröva ärendet vidare, innebär nu att tvisten definitivt är avgjord. Blöjorna ska vara gratis.

Dyrt för kommunerna

Beskedet får konsekvenser för alla förskolor som inte erbjuder gratis blöjor.

Enligt organisationen Sveriges kommuner och regioner blir det en dryg kostnad för kommunerna. Många ekonomiskt ansträngda kommuner tvingas nu alltså att betala blöjorna på kommunala förskolor, menar SKR.

Länets kommuner, förutom Härnösand, utgör inga undantag, vilket vi tidigare rapporterat om. Bland annat kommer det att kosta Sundsvall kommun 2,5 miljoner kronor årligen.

Det blir dyrt för länets kommuner när de tvingas stå för blöjkostnaderna på förskolan. Foto: SVT GRAFIK

Småbarnsmamman – Madeleine Söderqvist – vars yngsta dotter bär blöja och går på en kommunal förskola i Sundsvalls kommun, ser både för- och nackdelar med beslutet.

Hör hennes tankar i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.