Lars Rocksén anser att sommarstängningen är ett misslyckande från arbetsgivaren. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Förslag om BB-stängning upprör i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnoklinikens verksamhetschef Marju Dahmouns förslag att stänga BB i Örnsköldsvik under två veckor i sommar har väckt ont blod. Ångermanlands läkarförenings ordförande menar att det är ett tecken på misslyckande från arbetsgivaren.

En till två födslar sker varje dygn i Örnsköldsvik om man tittar på genomsnittet. Men så kan man inte göra anser Ångermanlands läkarförenings ordförande Lars Rocksén. Variationen är stor och vissa dygn sker många fler födslar.

– Dessutom måste man räkna in att BB-verksamhet även inkluderar mödravård vilket betyder att man tar hand om mammorna efter att barnen har fötts men också under graviditeten. Man behöver följa prover och förloppet av graviditeten.

”Det är ett misslyckande”

Enligt Lars Rocksén är det egentliga problemet att arbetsgivaren inte tar sitt ansvar. Det är arbetsgivaren som har ansvar över att bemanna årets alla månader vilket också inkluderar sommarmånaderna.

– Att inte lyckas bemanna under alla årets månader, det är ett misslyckande från arbetsgivaren. Man måste ha en bemanning som tål den belastning som sommaren innebär. Har man inte gjort det så har man inte tagit sitt arbetsgivaransvar.

Utbildning är lösningen

För att komma tillrätta med bemanningsproblemet krävs utbildad personal. Enligt Lars Rocksén finns både sjuksköterskor och läkare som skulle kunna specialisera sig inom mödravården men att det inte händer inom Region västernorrland.

– Det är alldeles självklart att vi behöver utbilda mer personal. Det är enbart Region Västernorrland som anställer barnmorskor och läkare till verksamheten. Då måste man också ta på sig ansvaret att utbilda den personal som behöver det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.