– Det finns ingen anledning att stoppa öringsfisket, menar Leo Oras, representat för Nedre Ljungans sportfiske. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Förslag på fiskeförbud i Ljungan väcker kritik

Uppdaterad
Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten föreslår ett totalstopp för fiske efter lax och öring i Ljungans nedre del. Bakgrunden är risk för en beståndskollaps, men förslaget väcker nu kritik. Öringsfisket behöver inte stoppas, säger en representant för Nedre Ljungans Sportfiske.

I höstas kantades Ljungan av döda och döende laxar och öringar. Innan fiskdöden slog till hade inventeringar av laxungar visat på i princip helt utebliven reproduktion, inte en enda laxunge hade påträffats.

Beståndet av laxungar i älven har kollapsat konstaterar Hav- och vattenmyndigheten i den remiss som skickats ut där man föreslår ett totalstopp för allt fiske efter lax och öring i den nedre delen av älven.

”Ett missförstånd”

Men förslaget väcker delvis både förvåning och kritik. Leo Oras representerar Nedre Ljungans Sportfiske som administrerar sportfisket i älven, anser att Havs- och vattenmyndigheten fått det hela om bakfoten när man vill förbjuda öringsfisket på våren.

– Det måste vara ett missförstånd, säger han och menar att de öringar som finns i älven så här års inte är fiskar som ska leka och behöver den här typen av skyddsåtgärder samtidigt som det inte finns särskilt mycket lax i älven.

Nedre Ljungans Sportfiske kommer att kontakta Havs- och vattenmyndigheten i frågan på måndag.

– Då ska vi försöka reda ut det här.

Välkomnar skydd för laxen

Däremot välkomnar Nedre Ljungans Sportfiske ett förbud för fiske efter lax.

– Där håller vi med Havs-och vattenmyndigheten, säger Leo Oras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fiskdöd i Ljungan

Mer i ämnet