Den första björnen sköts i närheten av Säter i Haverö, Ånge kommun. Foto: Privat

Första björnen skjuten

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes björnjakten och vid 9:30-tiden kom den första rapporten om att en björn blivit skjuten i Västernorrland. Björnen fälldes i Haverö, väster om Ånge. Vid lunchtid hade ytterligare två björnar skjutits.

Årets tilldelning i Västernorrland är 40 björnar vilket är nästan dubbelt så många som i fjol då 22 björnar fick skjutas.

– Tilldelningen bygger på spillningsinventeringen som blev klar i början på sommaren, berättar vilthandläggaren Lars Wiklund på länsstyrelsen.

Björnjakten i Västernorrland 2017

– Det här är ett försök att minska björnstammen, förklarar Lars Wiklund som konstaterar att det finns betydligt fler björnar i länet än man tidigare trodde.

Under måndagsmorgonen rapporterades den första björnen fälld. Enligt länsstyrelsen var det en hane som sköts i närheten av Säter i Haverö i Ånge kommun. Det var den första björnen som den aktuella jägaren någonsin skjutit.

Sköts på väg

– Björnen stannade till på en väg så jag ställde mig på knä på vägen och sköt ett skott och björnen föll omkull, berättar jägaren.

Sedan avlivades björnen med ytterligare ett skott.

En av björnarna sköts i Styrnäs i Kramfors kommun. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Strax därefter fälldes ytterligare två björnar. Ena där ett antal jaktlag gått ihop kring Styrnäs i Kramfors kommun, och den andra i Remmarn i Örnsköldsviks kommun.

Senare på måndagen rapporterade Länsstyrelsen att en fjärde björn fällts i Hällsjö i Stöde.

Så här ser reglerna för årets björnjakt ut

40 björnar får fällas i Västernorrlands län. Länet är indelat i två jaktområden:

  • Område 1: Sundsvall, Timrå, Härnösand, Kramfors och Ånge. 
  • Område 2: Örnsköldsviks och Sollefteå.

Under perioden 21 augusti – 15 september får högst 25 björnar fällas i område 2. Efter den 15 september är hela länet ett jaktområde för eventuellt kvarvarande björnar på tilldelningen.

Källa: Länsstyrelsen i Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnjakten i Västernorrland 2017

Mer i ämnet