Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
3-CMC, eller kristall som den kallas, är en amfetaminliknande drog som kan utlösa psykoser och hallucinationer med en påverkan på synförmågan som kan sitta i i upp till ett år. Foto: ur polisens förundersökning

Första rättsfallet med ökända drogen kristall i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

En man i 65-årsåldern från Sollefteå blir den förste i länet att ställas inför rätta misstänkt för innehav av den ökända drogen 3-CMC, mer känd som kristall.

Kristall har varit ett stort problem framför allt i de östra delarna av Mellansverige. Polisen i region mitt beskriver det som ett bälte från Gävletrakten via Uppland och Sörmland ner till Norrköping och Motala – där en härva med försäljning av kristall nyligen utretts.

I Västernorrland har hittills bara några enstaka mindre beslag gjorts, bland annat på en högstadieskola i vintras. Men innehav av drogen har ännu inte varit uppe för prövning i domstol i länet. Inte förrän nu då Sollefteåbon i 65-årsåldern ställs inför rätta senare i år.

Kristall ger en känsla av eufori, men den kan också ge upphov till kraftiga psykoser och hallucinationer, så kallad synnitus, som kan leda till kvarstående synförändringar i upp till ett år.

Se och hör mer i videon.

Vad är kristall?

Kristall är en centralstimulerande drog som på kemispråk heter 3-cmc eller 4-cmc som frisätter signalsubstanderna dopamin, noradrenalin och seratonin.

Drogen ser ut som små vita stenar som man krossar och snortar genom näsan. Man kan också linda in det i papperstussar och ta i andra kroppsöppningar.

I början upplever man eufori, blir mer empatisk, pratar mer och blir mer framåt. Jobbiga tankar försvinner. Lider man av någon form av psykisk ohälsa så kan det kännas som att det försvinner i början. Men det är en kortsiktig lösning för efter ett tag förvärras den psykiska ohälsan och man mår i stället sämre.

Det finns det inte så mycket forskning om de långsiktiga effekterna av drogen och hur länge biverkningarna håller i sig. Eftersom drogen är så ny finns det heller ingen bra evidensbaserad behandling för att lindra akut abstinens och andra fysiska och psykiska symptom som kan komma efteråt. Olika beroendemottagningar provar olika preparat.

Ett vanligt tecken på att man har tagit drogen är att man är snuvig eller blöder näsblod. Efter en längre period användande kan man bli personlighetsförändrad och dra sig undan och det finns också en risk för psykoser och självmordstankar.

Källa: MiniMaria i Motala och narkotikaexperten Kai Knutsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.