Foto: Johan Nilsson, TT

Förstärkt medmänniska – projekt i Västernorrland

Publicerad

För att öka tryggheten för boende i glesbygd driver Räddningstjänsten i Medelpad sedan 2013 projektet ”Förstärkt medmänniska”.

På tio orter i Medelpad som Räddningstjänsten inte kan ta sig till på kortare tid än 15 minuter finns nu ett antal frivilliga beredda att ge en hjälpande hand.

När en olycka inträffar på orten kan dessa personer larmas ut via en sms-lista. De som deltar i projektet har fått utbildning av Räddningstjänsten i bland annat HLR, brandsläckning, insatser vid drunkning med mera.

Byarna har på olika sätt löst finanseringen av den utrustning de behöver som till exempel brandsläckare och hjärtstartare.

De orter där det finns ”Förstärkt medmänniska” är: Överturingen, Holm, Norrhassel, Ljustorp, Indal, Sulå, Skatan, Naggen, Kölsillre och Byberget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.