Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvaret vill fria de tre åtalade – åklagarna kräver fängelse och förbud att driva företagsverksamhet de närmaste fem åren. Vi summerar rättegången. Foto: SVT

Försvarare i Skifurättegången: ”En soppa”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren vill se tuffa straff för de två huvudmisstänkta i rättegången i Skifuhärvan – medan försvaret vill fria helt.

Den tredje och sista rättegångsdagen var det dags för slutsatser och sammanfattningar. SVT:s reporter Pierre Ragnehag som följt rättegången summerar hör i klippet.

Advokat Staffan Bergqvist försvarar den tidigare vd:n på kommunägda Skifu under rättegången. Som han och hans klient ser saken var sponsringen, sidoprojekten och fastighetsaffären i fjällen väl kända av chefer och ansvariga i kommunen – och vd:n uppfattade det som ett godkännande.

– Allt var öppet redovisat, menade försvararen.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Allt har följt kommunens riktlinjer, hävdade advokaten och påpekade att vd:n inte sparkades på arbetsrättsliga grunder.

Tonade ner vänskapen

Att ex-vd:n och den andre huvudmisstänkte, en företagare i fastighetsbranschen, har varit vänner under 30 år har ju bägge vittnat om under förhören, men advokaten ville tona ner relationen i sin slutplädering.

Istället beskrevs företagaren som en ”aktieägare”, boende och verksam i Stockholm, utan möjlighet till påverkan när det gäller Skifus affärer.

Även Carl-Johan Allanson, som försvarar då företagaren, underströk att ansvariga på kommunen hela tiden haft full insyn – och därmed gett sig godkännande.

”Slarvig utredning”

Allansson menade även åklagarna varit slarviga i sin framställan – påståendet att hans klient sagt en sak till polisen och en annan i rätten var helt fel, menade han.

Han var också mycket kritiskt till det han menade hade varit ett samarbete mellan lokala medier och utredningen.

När det gällde åtalets centrala punkt, lägenheterna i fjällen, menade Allansson att det inte kunde ses om en förmån eller muta till den förre vd:n.

Ingen koppling till Skifu

Hans klient företrädde inte någon av de åtta intressenterna i projektet, menade Allansson, och värdet i bolaget har övervärderats i åtalet.

Dessutom, det fanns ingen koppling alls mellan fjällprojektet och Skifu, Hans klient är helt oskyldig till det påstådda brottet.

Allansson avfärdade även alla misstankar om något mutbrott som skulle ha skett genom att ordna sponsring till en anhörig till vd:n.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Mer i ämnet