Dödshot och grova påhopp från förtroendevald i Kommunal – hävdar id-kapning​​​​​​​

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen och torsdagen postades en rad grova inlägg på en av Kommunals förtroendevalda, Rickard Altins, Twitter-konto. Kommunal och Rickard Altin säger att de inte står bakom det som har delats och uppger att det hela rör sig om en id-kapning. 

Rickard Altin, ordförande för Kommunals S-förening i Sundsvall och nämndeman i Sundsvalls tingsrätt har hamnat i blåsväder efter att en rad grova uttalanden och hot postats från hans Twitterkonto.

Enligt både Altin och Sara Sjödin, avdelningsordförande för Kommunal mellersta Norrland, rör det sig om en id-kapning.

– Vi försöker nå ut i alla våra kanaler och dementera det som har skrivits. Det som har delats står varken kommunal eller Rickard (Altin) bakom. Vi försöker även att hjälpa Rickard att återfå kontrollen på sitt konto på de sätt vi kan, säger Sara Sjödin, avdelningsordförande för Kommunal mellersta Norrland. 

Har det här hänt tidigare – att personer inom kommunal fått sitt Twitter-konto kapat?

– Jag kan inte säga att det har varit personer som jag känt till som fått sina konton kapade, men Kommunal är ju en stor organisation så det kan ha förekommit kapningar som jag inte känner till.

Uppmanar till polisanmälan

Kommunal ser allvarligt på det som har hänt och uppmanat Rickard Altin att vidta åtgärder.

– Eftersom det är en personligt Twitter-konto ligger det på Rickard själv att få tillbaka kontrollen på sitt konto. Steg ett är att kontakta Twitter direkt och be dem stänga kontot. Sen har vi uppmanat Rickard att göra en polisanmälan.

Sara Sjödin blev uppmärksammad på Twitter-kapningen genom en annan förtroendevald. 

– Jag fick en skärmdump av en förtroendevald på det som delats och tänkte “vad är det som händer? Det här står inte Rickard för” och kontaktade honom direkt angående det som delats. 

Klicka på videon för att höra Sara Sjödin berätta om Twitter-kapningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.