IT-arkitekten Jenny Sandberg fortsätter att jobba hemifrån efter semestern. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Fortsatt distansarbete för många efter semestern

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren lider mot sitt slut men coronapandemin fortsätter. Många som jobbade hemifrån måste därför fortsätta med det efter semestern.

Jenny Sandberg jobbar som IT-arkitekt på Atea i Örnsköldsvik och Umeå. Redan i början av pandemin bytte hon arbetsplatsen till hemmet. Innan hon gick på semester fick hon beskedet att hennes distansarbete skulle fortsätta.

– Vi hade en dialog innan semestern och vi var ganska tydliga i gruppen med att vi inte skulle gå tillbaka med full kraft.

Inga naturliga pauser

Hon jobbar som strategisk rådgivare till företagets kunder och har tät kontakt med dem, ofta via digitala videomöten och det gör det lättare att jobba hemifrån. För att behålla fokus ser hon till att strukturera upp sin arbetsdag.

– Det gäller att ha en tydlig start och slut på arbetsdagen. Det tror jag är jätteviktigt.

Hem och arbetsplats flyter ihop

Men att skilja på hem och arbetsplats kan vara svårt. Under dagen då barnen är i skolan är det inga problem. Men när skoldagen är slut och barnen återvänder skapas utmaningar för att skilja hem från arbetsplats.

– För barnen är det inte så tydligt att jag fortfarande jobbar och gör det fram till klockan fem.

Olika upplevelser av distansarbete

Under tiden Jenny har jobbat hemifrån har hon i sina kontakter med kollegor och kunder upplevt olika reaktioner på distansarbete.

I videon får du höra vad Jenny säger om att jobba hemifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.