Fortsatt död bland Sundsvalls havsörnar

Uppdaterad
Publicerad

Mysteriet med miljögifterna som som gör att havsörnarna i Sundsvallsområdet misslyckas med sin häckning fortsätter. När länsstyrelsen undersökte två bon var reslutatet dystert, döda ungar och ägg var allt man hittade.

Peter Nilsson och Frans Olofsson från länsstyrelsen jobbar med miljöövervakning, vi följer med till ett havsörnsbo i Indalsälvens mynningsområde. Det här är en nyupptäckt häckning utan någon känd historia och närheten till miljöbelastade områden gör att det är extra intressant att se om det finns levande ungar i boet.

Boet är svårt att få syn på i den intensiva grönskan på den lilla ön men Peter har varit på platsen tidigare:

– Här är det, ropar han och pekar på en hög björk.

De vuxna fåglarna lämnar platsen innan vi når ända fram. Peter tar på sig klättringsutrustning och klättrar upp mot boet, att det är placerat i en björk är ovanligt. Efter närmare en halv timmes tuff klättring kan han kika över bokanten och rapporterar resultatet.

-Ett dött ägg i boet!

Ägget firas ned och vi kan konstatera att det luktar ruttet. Ännu en en misslyckad havsörnshäckning i sundsvallsområdet..

– Det är svårt att säga något om orsaken men såklart är det onaturligt att vi har ett dött ägg här, konstaterar Frans Olofsson.

Tidigare samma morgon har Frans och Peter besökt det uppmärksammade örnpar som häckar någon mil bort och som under flera år misslyckats med häckningen och där äggen innehållit mycket höga halter av miljögifter som PCB och DDE. I år har de örnarna för första gången lyckats få fram två ungar men efter att äggen kläckts har örnungarna dött.

– Det är svårt att säga vad anledningen till att de dött är, men de kommande analyserna kommer att ge svar på om det handlar om miljögifter eller om det finns en naturlig orsak, förklarar Frans.

Medan de svenska havsörnarna blir allt fler och allt friskare får örnarna i sundsvallsområdet i sig gifter i så stor omfattning att ägg och ungar dör, gifter som finns i miljön, men varför bara de här örnarna drabbas är fortfarande en gåta. Men det är en gåta som ska lösas, det menar Frans Olofsson:

– Ja, det tror jag, det förutsätter jag att vi gör, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.