På måndagen röstades en röd budget igenom i kommunfullmäktige i Sundsvall – som styrs av en borgerlig koalition. Och det för andra gången på ett halvår.
Den borgerliga koalitionen hade hoppats att få sitt eget budgetförslag igenomröstat, för att kunna föra sin egen ekonmisk politik i stället för socialdemokraternas och vänsterns. Men man misslyckades alltså igen.
– Det är väldigt unikt. Jag har aldrig hört talas om tidigare att en kommun styrs på det här sättet, att dom styrande i en kommun blir tvungna att ”rådda” en budget som lagts av oppositionen, säger statsvetare Tomas Widenstierna vid Mittuniversitetet.
SVT Mittnytt: Skulle det här vara möjligt på riksnivå? Skulle Anders Borg kunna styra med oppositionens budget?
– Jag ska inte säga inte, men jag har mycket svårt att tänka mig det. Det har hänt en gång tidigare att Sverige har landat i den situationen att en regering inte fick igenom sin budget och det var regeringen Carlsson och den avgick också då, säger statsvetare Tomas Widenstierna.
– Politiken i Sundsvall befinner sig i en mening i ett form av vakum idag. Man har en vingklippt styrande allians som inte har möjlighet att få igenom sina förslag som de vill i fullmäktige. Det är klart att det skapar ett maktvakum. Jag skulle tro att det också gör att man är lite försikigt med att lägga fram förslag som man inte är väldigt säker på att man kan få igenom, säger statsvetare Tomas Widenstierna.
SVT Mittnytt: Vad betyder det för tilltron till politikerna?
– Sannolikheten är väl att den minskar.
Och även vid gårdagens omröstning var det miljöpartisten Ingrid Möller, som fällde avgörande genom att gå emot sitt eget partis linje.
– För Miljöpartiet, precis som för vilket parti som helst, så riskerar det här att sänka förtroende för partiet, för väljarna har ju lite svårt att se vad partiet egentligen vill, vilket håll är man på väg åt, hur enig är man inom partiet.